Zespół GPEC dzieciom

GPEC Obszar Eksploatacji
Lider projektu: Wojciech Różalski

Cel: Wykonanie  prac związanych z modernizacją, naprawą i odnowieniem urządzeń rekreacyjnych dla dzieci w Przedszkolu przy ul. Raduńskiej 54 w Gdańsku – Oruni.

Projekt zrealizowano 29.08.2011 roku. Początkowo wiele osób nie rozumiało idei i celów Programu „Wspólne Działanie – Lokalne Zaangażowanie”. Pracownicy utożsamiali tę akcję z dawnymi obowiązkowymi pracami społecznymi z minionej epoki. Jednak już pierwsze kroki, które miały wytypować i określić nasz projekt przyczyniły się do całkowitej zmiany poglądów. Spośród trzech potencjalnych obiektów, które były miejscem wykonywania naszych prac wytypowaliśmy jednogłośnie Przedszkole przy ul. Raduńskiej 54 w Gdańsku – Oruni. Przykro nam się zrobiło widząc stan placu zabaw dla dzieci i urządzeń rekreacyjnych, na których miałyby się one bawić w nowym roku szkolnym. Przystąpiliśmy od razu do określenia potrzeb materiałowych i narzędziowych. Jednak im bardziej ta ocena postępowała, okazało się, że aby wykonać remont i wszystkie prace związane z odnowieniem placu zabaw musieliśmy mieć przynajmniej dwa, a nie tylko jeden dzień pracy z tego tytułu.

Już pierwszego dnia kilka osób przystąpiło do prac wstępnych polegających na demontażu starych urządzeń i naprawie tych, które można było jeszcze odnowić. W miejsce usuniętego zdewastowanego urządzenia wspólnie z dostawcą zamontowaliśmy piękne i estetyczne nowe urządzenie dla dzieci. Zostało ponadto przycięte drzewo, które niszczyło i zakrywało część konstrukcji zabawowych, konieczne było także zaimpregnowanie elementów drewnianych i metalowych przed właściwym malowaniem.

Dzień 29.08.11 był tym właściwym i oficjalnym dniem pracy w ramach projektu „Wspólne Działanie – Lokalne Zaangażowanie”. Cały zespół 12 – osobowy został podzielony na 4 zespoły, którym zostały powierzone zadania do wykonania. Były to grupy specjalnie dobrane do posiadanych predyspozycji i zdolności. Wszystkie zdolności naszego zespołu okazały się nieocenione i wykorzystywane. Z biegiem czasu miejsce z początkowego rumowiska przeistaczało się w prawdziwy plac zabaw. Wszędzie widać było szeroka gamę kolorów, przystrzyżona trawa odkryła piaskownice, które uzupełnialiśmy świeżym piaskiem i nowymi deskami do siedzenia. Gdy zbliżała się godzina 15.00 – planowany termin zakończenia prac, wszyscy uwijali się jak w ukropie, aby zdążyć na czas. I udało się.

Odbioru naszego „dzieła” dokonała zadowolona pani Dyrektor Przedszkola. Nie szczędziła słów podziękowań i wzruszenia. Na tle ukończonego i kolorowego placu zabaw uwieczniliśmy na zdjęciach cały zespół wraz z Beneficjentem. Następnie w ramach świętowania sukcesu w budynku przedszkola zasiedliśmy przy miniaturowych stołach na równie miniaturowych krzesełkach i degustowaliśmy po wytężonej pracy pysznego kurczaka, kiełbaski i świeżutkie ciasta. Była to chwila na dokonanie krótkiego podsumowania naszego wysiłku. Wszyscy jednoznacznie stwierdzili, że był to świetny pomysł, który pomógł w odnowieniu oblicza całego placu zabaw przedszkola, wzbudził uśmiech u dzieci, a naszym pracownikom dał wiele satysfakcji z wykonanego zadania. Na koniec dodali: „to kiedy następny taki projekt?”

GALERIA ZDJĘĆ

Pozostałe projekty spółki w 2011 roku:



  1. Dodaj swój komentarz.